Szia!

A Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezetének (JÉSZ) elnökeként elmondhatom, hogy nemcsak az MJSZ-nek, de nekünk profi játékosoknak is fontos a magyar jégkorongutánpótlás.

Tudom, hogy a ma utánpótláskorú hokisai közül kerülnek ki a jövő profi játékosai, hamarosan leendő kollégáink, csapat-, és/vagy harcostársaink lesztek.

Éppen ezért segíteni szeretnénk neked! Már régóta foglalkoztatott az a kérdés, mégis miként, de a JÉSZ létrejöttével ez is pipa. Számos emlékem van a saját nevelőegyesületeimből. Ötleteim, ötleteink vannak a profi karrierünk során megismert hazai és külföldi tapasztalataink alapján, azonban azt, hogy te mit akarsz, azt, hogy miként látod a jelenedet és a közeljövődet, nem ismerem. Fogalmam sincs arról, egyáltalán érdekel –e a jövőd, és nem csak az Xbox? Na jó, csak provokállak. Nyilván a saját jövője mindenkit érdekel!

Gondoltál már valaha arra, hogy hogyan tovább? Mi szeretnél lenni? Profi jégkorongozó? Játékvezető? Edző? Sportmenedzser? Egyáltalán a sport területén képzeled el a jövődet, és ha nem akkor meddig szeretnéd kergetni a pakkot?

Amikor a miniben vagy előkészítőben játszottunk, arról álmodoztunk, hogy egyszer majd egy NHL csapat, vagy valamilyen európai élcsapat játékosaként csúszunk ki a jégre. Nyilván ez most sincs másként.

Mégis milyen kevesen váltunk profi játékossá az egykori társaink közül.

Csak egy példa! Amíg a 2010/2011-es szezonban 162 fő 1996-os születésű gyermek játszott a korosztályos bajnokságban (U16), addig közülük tavaly a MOL Ligába már csak 26 főt neveztek az élvonal felnőtt csapatai? Ez mindössze 16%, döbbenet, nem!?

Azt gondoltad volna, hogy a 2016/2017-es szezonban már lényegesen több játékos került nevezésre, mint 6 évvel korábban? Csak az említett U16-os korosztályba 446 gyermek. Ez tudod mit jelent? Ami az 1996-os születésű srácok esetében még 16% volt, a jelenlegi tendenciákkal számolva ez akár bőven 10% alá is csökkenhet 6 év múlva a 2002-es születésű játékosok vonatkozásában.

Hol vannak a többiek? Mi történt velük? Miért ilyen alacsony ez az arány? Jó ez így?

Számtalan körülmény téríthet el téged a jég közeléből, az álmaid megvalósításától, de szeretnénk, ha a mi törekvésünk / tapasztalatunk a jövőben segítene téged a döntés meghozatalában. Rengeteg izzadságcseppen keresztül, szüntelen alázattal és megannyi lemondással járva húzhatom fel jelenlegi csapatom mezét! Szeretem, amit csinálok, szerencsés vagyok, de nem egyszerű út ez és a jelek szerint ez számodra sem lesz egy könnyű esti séta.

Rengeteg edzés, szinte az összes időd betáblázva, lemondás sok mindenről, ráadásul mindez még nem jelenti automatikusan a sikert. Számos kudarc, időszakos sikertelenség, csalódás és könny vár rád. Látszólag minden ellened dolgozik. Látszólag!

….és persze ott van a suli! Volt csapattársaim közül sokan válaszút elé kerültek, amikor közép, vagy felsőfokú tanulmányaikat megkezdték. Ne beszéljünk mellé, ez az egyik ok, ami miatt sokan szögre akasztották a korcsolyájukat. Kényes téma! Az iskola is téged akar beszippantani, te meg egész nap a pályán lógnál. Hidd el, ismerem az érzést, ugyanazon az úton járunk.

De mégis, hogyan lehetne összeegyeztetni a kettőt? Egyáltalán össze kell egyeztetni? Fontos a suli? Jó kérdések mi!?

Te mit gondolsz erről az egészről? Létezik olyan, hogy minőségi jégkorong és felsőoktatás együtt? Én hiszek abban, hogy igen, ezért az MJSZ-szel közösen fel szeretnénk térképezni, hogy ti mit gondoltok a témáról, és a visszajelzések alapján kialakítani egy olyan rendszert, ami a Ti igényeiteket legjobban szolgálja. Nem nagy ügy egy kérdőívet kitölteni, viszont nem is sejted, mennyit segítesz magadnak azzal, ha megteszed! Gondolkodj profiként. Töltsd ki a kérdőívünket, amit az alábbi linken érsz el.

https://www.surveymonkey.com/r/PWL5RST

Ne felejts el „passzolni” a csapattársaidnak is! Az Ő véleményük is fontos!

Hamarosan jövünk az eredménnyel!

( Egyébként azt tudtad, hogy már most csapattársak lehetünk? Katt erre a linkre: http://jegkorongozok.hu/szuloknek/ )

Üdvözlettel,

Pavuk Attila

JÉSZ elnök