Munkaszerződésed van?

Van belőle mindkét fél által aláírt példányod?

Minden oldalát aláírtad?

Elolvastad konkrétan azt a példányt, amit végül aláírtál? Még az aláírás előtt?

Ha van, amire „nem” a válasz, akkor jó ötletnek tűnik elolvasni a továbbiakat. 😉

Miért fontos annyira a munkaszerződés? Végül is a szerződés, az szerződés. Nem mindegy, hogy mi a neve?”

Hát nem mindegy. A munkaszerződés egy speciális szerződés, amely munkaviszonyt létesít közted és a csapat között. Sokkal szigorúbban szabályozott, emiatt jobban védi a jogaidat. Amennyiben a csapat bármilyen okból fakadóan nem teljesíti feléd a munkaszerződésben foglaltakat, akkor munkaügyi bírósághoz fordulhatsz, ráadásul jogosult lehetsz a bérgarancia alapból az elmaradt béred kifizetésére.

A megbízási szerződés? Jóval könnyebb felmondható, ráadásul a pénzedhez is sokkal nehezebben juthatsz hozzá, hiába volt esetleg jogsértő a csapat eljárása.

„Aláírtuk a szerződést két példányban, azt mondták, hogy a saját példányomat majd megkapom.”

Nyugodtan vedd úgy, hogy nincs szerződésed. Szép dolog a bizalom, de a szerződésed nyilván akkor lesz majd igazán fontos, amikor a bizalom már elmúlt. Nem fizettek ki, vagy többet vontak a béredből, mint amit emlékeid szerint a szerződésed alapján megtehetnének? Ha nincs a szerződésed a kezedben, akkor ez rajtad és a szeretteiden kívül, hidd el, senkit nem fog érdekelni.

Bazi hosszú a szerződésem, a végén az aláírás helyén aláírtam. Nincs idő minden oldalt szignózni…”

Legyen időd minden példány minden oldalát szignózni. Nagyon szomorú, hogy ilyen világban élünk, de cserélődtek már ki szerződésekben olyan, nagyon fontos pontokat tartalmazó oldalak, amelyeken nem szerepelt aláírás. Szignózd le az összes oldal (nem lap) alját és elkerülheted vele a kicserélődő oldalak veszélyét. Hasonló okból fontos, hogy a szerződés oldalszámozott legyen.

Elküldték korábban e-mailen a szerződést, végig is olvastuk a családdal, ügyvéddel. Az aláíráskor már nem volt erre idő.”

Gratulálunk! Éppen most írattad rá a csapatra a teljes vagyonodat. Nyilván ez egy elég rosszhiszemű hozzáállás, de bármikor előfordulhat, hogy véletlenül a szerződésed egy korábbi példányát nyomtatják ki, vagy benne maradnak, esetleg belekerülnek olyan tételek, hibák, amelyek később akár hátrányosan is érinthetnek.

Tipp: Te vidd magaddal az aláírásra a kinyomtatott végleges verziót (amit előtte érdemes ügyvéddel, vagy más hozzáértő személlyel megnézetni – lehetőleg ne a csapatéval), legalább 3 példányban. Egy a csapatnak, egy Neked és egy az MJSZ-nek, vagy JÉSZ-nek letétbe.

Aláírás után, nyugiban végigolvastam, az nem elég?”

Most komolyan? Nem. Előtte olvasunk. Utána már csak bosszankodhatsz, ha mégsem az van benne, mint amire számítottál.

Folytatjuk…

Keretszerződés letöltése