WAIPU – Ahol egy lapon emlegetnek minket a KHL-ben, a finn, a cseh, vagy akár az észak-amerikai bajnokságokban jégre lépő játékosokkal.

Akár kezdhetnénk úgy is a történetet, hogy elindult a legifjabb legény szerencsét próbálni. De ennyire azért nem meseszerű ez a történet. Ahogy a hoki sem hoki játékosok, edzők, bírók, de akár szurkolók nélkül, úgy szervezetünk sem működhet egymagában, elszigetelten. Ezért megalakulásunkat követően, a konkrét feladatok elvégzése mellett, elkezdtük „bejelölni az ismerősöket”. Kapcsolatfelvételeink során egyebek mellett együttműködési megállapodást írtunka alá a Magyar Jégkorong Szövetséggel és a Hivatásos Labdarúgók Szervezetével. És elküldtünk néhány levelet is.

Az egyik levél címzettje Dr. Lucien W. Valloni, a WAIPU elnöke volt. Hogy mi is az a WAIPU? Teljes neve: World Association of Icehockey Players Unions és a világszerte létrejött jégkorongjátékosokat képviselő szervezetek szövetsége. 2007-ben alakult a demokratikus szervezet azzal a céllal, hogy nemzetközi szinten reprezentálja a profi jégkorongozókat. Az egyenlőség és szolidaritás jegyében azon dolgoznak, hogy a játékosok kollektív hangjává váljanak.

Néhány gondolat a WAIPU-ról/-tól:

  • minden tagszervezetet aktívan támogatja a játékosok kollektív és egyéni érdekeit
  • amelyik játékos tagja valamelyik tagszervezetnek, részesül más országok tagszervezeteinek támogatásában
  • minden játékos jogosult a független és tisztességes választott bírósági eljárásra nemzeti és nemzetközi vitákban egyaránt
  • a játékosok közti egyenjogúságot hirdeti
  • elutasítja az igazságtalan átigazolási rendszereket
  • támogatja a helyes egyensúlyt a munkaügyi jogszabályok, valamint a jégkorongra jellemző egyedi feltételek között
  • elhivatott az egységes keretszerződések mellett

És megérkezett a válasz. Az a megtiszteltetés ért minket, hogy a WAIPU elfogadta szervezetünk jelentkezését és örömmel fogadott minket tagjai között. Majd meghívtak minket a következő, éves WAIPU konferenciára: „Az idei megbeszélést Koppenhágában tartották az A csoportos vb ideje alatt és az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy részt vehettünk a kerekasztal beszélgetésen. Többek között Dánia, Svájc, Norvégia képviseltette magát az eseményen, ahol rengeteg olyan téma került elő, ami minket is érintett, pl.: a jégkorong utáni karrier segítése és az ehhez kapcsolódó ösztöndíjprogramok, a játékosok biztosítása, a kollektív szerződések.” – Pavuk Attila