A Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete az elmúlt hetekben kérdőíves felmérést végzett az Erste Liga játékosainak körében arról, hogy véleményük szerint mikor és milyen feltételek teljesülése mellett kezdődjön el a bajnokság.

A szervezet által összeállított kérdőívet összesen 124 játékos töltötte ki. Az Erste Liga valamennyi csapatától érkezett válasz, vagyis a magyar és erdélyi klubok jégkorongozói egyaránt részt vettek a felmérésben.

A kitöltött kérdőívek kiértékelése után kijelenthető, hogy a játékosok nagy része (a válaszadók 77%-a) mihamarabb, már szeptember közepén szeretné elkezdeni a bajnokságot. A válaszadók túlnyomó többsége fontosnak tartja, hogy a szezon indulása előtt mindenkin végezzenek koronavírus tesztet, és hogy a bajnoki meccseken való részvétel szigorú feltétele a negatív teszteredmény legyen.

Érdekesség, hogy a tesztelés gyakoriságával kapcsolatban már megoszlanak a vélemények. Azzal kapcsolatban viszont lényegében egyhangú a vélekedés, hogy a betegségre jellemző tünetek bármelyikének jelentkezése esetén kötelező legyen végrehajtani a tesztet az érintetteken. A válaszadók alapvetően abban is egyetértenek, hogy a csapatok óvják a játékosok egészségét és odafigyelnek a járványügyi előírások betartására, bár ezen a téren látnak még lehetőséget a fejlődésre.

A kérdőívet kitöltő jégkorongozók nagy része jelen körülmények között kockázatosnak tartja az Erdélybe való kiutazást. A magyar csapatok játékosainak több mint 85 százaléka kifejezetten ellenzi az erdélyi túrák lebonyolítását.

Pavuk Attila, a JÉSZ elnöke szerint a kitöltött kérdőívek nagy száma alapján elmondható, hogy a kapott válaszok kellő mértékben reprezentálják a Liga játékosainak álláspontját. „Természetesen mi sem vagyunk biztosak abban, hogy mi a jó döntés a jelenlegi helyzetben. A szervezet elsődleges célja a felméréssel az volt, hogy újabb támpontot adjon a 2020/21-es szezon menetrendjének kialakításához, és segítséget nyújtson a lebonyolítás biztonságának növeléséhez” – mondta Pavuk Attila.

A Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete üdvözli az Magyar Jégkorong Szövetség és a Liga által összeállított egészségügyi ajánlást>>, amelynek célja, hogy a jégkorongsportban dolgozók egészségének védelme érdekében minimalizálja a koronavírus fertőzés kockázatát. A bajnokság körülményekhez képest zavartalan lebonyolítása a sportág valamennyi résztvevőjének, játékosoknak, tulajdonosoknak, szponzoroknak és a szurkolóknak is elemi érdeke. Sokak megélhetése és a magyar jégkorongsport fejlődése kerül veszélybe, ha a 2020/21-es szezon mérkőzéseit nem sikerül megrendezni. A bajnokság kockázatmentes és biztonságos megszervezéséhez a játékosok, a csapatok és a szövetség összefogására, közös munkájára van szükség.