A Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete (JÉSZ) alapszabályában is rögzített módon a profi jégkorongjátékosok mellett elhivatott az utánpótláskorú (amatőr) játékosok érdekeinek képviseletében is.

„….tevékenysége során a jégkorongozók egyenlőségét hirdeti, ennek keretében kiáll a játékosok egyenlő jogai és kötelességei, mint alapvető és kulcsfontosságú értékek mellett.” (JÉSZ Alapszabály Szervezet célja 1.3)

Éppen ezért fogadtuk értetlenül az MJSZ főtitkára által kiadott szabályozást, miszerint, míg a felnőtt bajnokság – korlátozásokkal ugyan -, de nézők számára látogatható lesz, addig az utánpótlás bajnokságok mérkőzéseire vonatkozóan az MJSZ zárt kapukat rendelt el.

Álláspontunk szerint ez a rendelkezés az utánpótláskorú játékosok tekintetében indokolatlanul diszkriminatív, szüleikre (hozzátartozóikra) nézve pedig méltánytalan.

Természetesen egyetértünk azzal, hogy a Covid vírus okozta helyzetet komolyan kell venni, bizonyos járványügyi intézkedések pedig elkerülhetetlenek, ugyanakkor álláspontunk szerint a játékosok egy részét érintő negatív megkülönböztetés indokolatlan.

Örömmel értesültünk arról, hogy a szülők önmagukat megszervezve készek érdekeik képviseletére. Megfogalmazott céljukat, miszerint az utánpótlás mérkőzésekre vonatkozóan azonos belépési szabályok kerüljenek kialakításra, mint a felnőtt mérkőzések esetében, támogatjuk.

Az MJSZ főtitkára 2020. szeptember 4-én levélben fordult az egyesületek vezetőihez, melyben a zártkapus mérkőzések korlátozását célzó enyhítésekről adott tájékoztatást. Az MJSZ főtitkára levelében meghatározta azokat a feltételeket, melyek mentén az egyesületek – egy akkreditációt követően – feloldhatják a zárt kapukat.

A jelenlegi szabályozással kapcsolatos álláspontunk kialakítása folyamatban van, ugyanakkor már most szeretnénk köszönetet mondani az MJSZ-nek, hogy ilyen gyorsan reagált ebben az ügyben.

Információink szerint a hétvégi edzőmérkőzések némelyikén – bizonyos feltételek betartása mellett – már lehettek szülők a mérkőzéseken.

Szeretnénk megkérni minden mérkőzésre kilátogató szülőt, hozzátartozót, hogy az adott egyesület, sportintézmény által kialakított járványügyi szabályokat maradéktalanul tartsa be, illetve szurkolótársaival tartassa be. Ez mindannyiunk érdeke!

Pavuk Attila
elnök