A Magyar Jégkorong Szövetség által összeállított pandémiás szabályrendszerbe több olyan módosítás is bekerült, amelyet a Jégkorongozók Érdekvédelmi Szervezete javasolt az utánpótláskorú játékosok számára rendezett mérkőzések megrendezésére vonatkozóan.

A JÉSZ álláspontja szerint a szabályozás korábbi változata több esetben is diszkriminatív volt, hiszen különbséget tett a felnőtt és az utánpótlás korú játékosok között a nézők beengedésének feltételeit illetően. A kifogásolt korlátozások egy része az október 29-én publikált Egészségügyi Óvintézkedések címet viselő dokumentumban már nem található vagy enyhébb változatban szerepel.

A fontosabb változások a következők:

– A mérkőzéseken az egymástól való kötelező távolság az eddigi 2 méterről 1,5 méterre csökken, illetve a távolságtartási szabály egy háztartásban élőkre nem érvényes. Ennek azért van jelentősége, mert ezzel a távolsággal számolva az egyes létesítmények esetében felülvizsgálható a saját protokollban meghatározott maximálisan beengedhető nézőszám. Kisebb távolságtartási kötelezettség mellett több néző engedhető be.

– Az eddigi szabályozás értelmében a létesítmények lelátóin az első és a második sort nem lehetett használni. Az új rendelkezések értelmében a lelátók minden sora használható. Ez örvendetes fejlemény, ugyanis lehetőséget ad olyan sportszervezetek (létesítmények) számára is nézők fogadására, melyek eddig zárt kapu mellett voltak kénytelenek az utánpótlás mérkőzéseket megrendezni.

– Ha a mérkőzést zárt kapuk mellett rendezik meg, rendező sportszervezet köteles gondoskodni a mérkőzés ingyenesen hozzáférhető, a pályán zajló eseményekkel azonos időben (élőben) történő online streameléséről.

A JÉSZ üdvözli a módosításokat és köszönetét fejezi ki a szabályrendszer aktuális verziójának megalkotásában közreműködőknek!

A fentiek mellett az utánpótlás korú játékosokat érintő friss fejlemény, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézet aktualizálta állásfoglalását a COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérésének kérdésében. A dokumentum október végén publikált aktuális változatában a nemzetközi orvosi szakmai ajánlásokat és az eddigi hazai kardiológiai tapasztalatokat figyelembe véve a szakemberek a gyermekkorú sportolók esetében is külön protokollt fogalmaztak meg.

Fontos fejlemény, hogy az OSEI frissített állásfoglalása már figyelembe veszi a sportolók (felnőttek és gyermekek) COVID-19 érintettségének minőségét, így egy igazoltan pozitív teszteredménnyel rendelkező játékos tényleg csak annyi ideig esik ki a sportéletből, ameddig az indokolt. Ez előrelépés, hiszen a korábbi szabályozás alapján minden sportolónak az egyéni állapotától függetlenül ugyanannyi időt kellett karanténban töltenie.